przyrost szczupaka

przyrost szczupaka

Postprzez nowicjusz szczupak » Nie Paź 14, 2018 7:10 pm

witam wszystkich forumowiczow

mam pytania dotyczace przyrostu szczupaka.
jaki jest sredni roczny przyrost szczupaka?
w 1-2-3-4-5 oraz 6 roku?
jaka mase ciala moze miec szczupak w "sprzyjajacych warunkach" w 2-3-4 roku?
widzialem jakies tabelki na internecie ale wierzyc mi sie nie chce ze szczupak ma naprawde takie duze przyrosty.

pytam bo w mojej okolicy kolega ma na polu takie rozlewisko okolo 1ha,
srednia glbokosc wody to okolo 1,3m w najglepszym miejscu do ponad 2m i mu sie namnozylo szczupaka od cholery.
w tym rozlewisku jest masa japonskiego karasia oraz lina. jeszcze 2 lata temu ta drobnica brala na wedke a teraz juz bardzo ciezko zlowic drobnego karasia czy linka. gdyz karasie biora same takie jak dlon. 15-20 do 25cm
teoria jest taka ze ten namnozony szczupak "przy dobrych warunkach" mogl wyzrec wiekszosc drobiazgu
w stawie jest sporo szczupaka o masie 0,8-1,7kg i zastanawiam sie ile one moga miec lat? 3-4 lata?

dodam ze szczupak byl wpuszczany do tego stawu okolo 6-7 lat temu, ale bylo wpuszczone okolo 25szt takie okolo 0,5-1kg szt

z gory dziekuje za odpowiedzi oraz pozdrawiam
nowicjusz szczupak

Re: przyrost szczupaka

Postprzez Gość » Nie Paź 14, 2018 10:29 pm

Tempo wzrostu szczupaka w stawach jest na ogół szybsze niz w naturalnych zbiornikach wodnych. Przy obfitym pokarmie rośnie ona bardzo szybko i osiąga w pierwszym roku 200-400 g.
Narybek zużywa na 1 kg przyrostu 3 kg pokarmu. U starszych stosunek ten jest szerszy. Narybek nie żeruje tylko na rybach. Je również chrząszcze, pluskwiaki, larwy, kijanki itp. Starsze roczniku gównie ryby. W chowie 2 letnim uzyskuje się z 50 g narybku osobniki o masie 0.6 kg- 0.8 kg. a w sprzyjających warunkach nawet 1.5 kg. Tak więc jeśli ma on wystarczającą ilość pokarmu, to z 200-400 g narybku w drugim roku może on osiągnąć nawet 3 kg, a jego tempo wzrostu może być szybsze jak karpia.
Gość

Postprzez adasko » Śro Paź 17, 2018 10:45 am

nowicjusz szczupak napisał(a):witam wszystkich forumowiczow

mam pytania dotyczace przyrostu szczupaka.
jaki jest sredni roczny przyrost szczupaka?
w 1-2-3-4-5 oraz 6 roku?
jaka mase ciala moze miec szczupak w "sprzyjajacych warunkach" w 2-3-4 roku?
widzialem jakies tabelki na internecie ale wierzyc mi sie nie chce ze szczupak ma naprawde takie duze przyrosty.

pytam bo w mojej okolicy kolega ma na polu takie rozlewisko okolo 1ha,
srednia glbokosc wody to okolo 1,3m w najglepszym miejscu do ponad 2m i mu sie namnozylo szczupaka od cholery.
w tym rozlewisku jest masa japonskiego karasia oraz lina. jeszcze 2 lata temu ta drobnica brala na wedke a teraz juz bardzo ciezko zlowic drobnego karasia czy linka. gdyz karasie biora same takie jak dlon. 15-20 do 25cm
teoria jest taka ze ten namnozony szczupak "przy dobrych warunkach" mogl wyzrec wiekszosc drobiazgu
w stawie jest sporo szczupaka o masie 0,8-1,7kg i zastanawiam sie ile one moga miec lat? 3-4 lata?

dodam ze szczupak byl wpuszczany do tego stawu okolo 6-7 lat temu, ale bylo wpuszczone okolo 25szt takie okolo 0,5-1kg szt

z gory dziekuje za odpowiedzi oraz pozdrawiam

COS TU CHYBA NIE MA SPECJALISTOW
adasko

Postprzez Mariusz » Śro Paź 17, 2018 6:56 pm

Za to są książki i publikacje (nieinternetowe).
Dlaczego ktoś próbuje wymusić pracę od innych, samemu nie pracując?
Mariusz

Postprzez Gość » Śro Paź 17, 2018 8:33 pm

@adasko
Jak nic nie zrozumiałeś co op napisał w drugim poście, to spadaj na szczaw i nie zaśmiecaj forum dział sprzedam.
Gość

Wróć do Sprzedam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 87 gości