uwaga zmiana ceny !!! Karp handlowy 14,00 PLN /kg

Re: uwaga zmiana ceny !!! Karp handlowy 14,00 PLN /kg

Postprzez Mariusz » Śro Gru 23, 2020 8:55 pm

Cena ma tworzyć równowagę między popytem, a podażą. Nie wymyślajcie za ile będziecie zadowoleni i niech anonimowi handlarze też zamilkną, jeżeli tak jak w tym roku ryb po prostu braknie, to należy windować cenę. Wszystkie branże tak robią... poza naszą.
Jeżeli ja, nieprodukujący ryby spożywczej mam tyle telefonów, to co jest u Was?
Na rynku okołoolsztyńskim po prostu zabrakło.
Musimy wrócić do sprzedaży w gospodarstwie oraz targowiska, targowiska. Dzisiaj nasłuchałem się opowieści o tym jak ludzie czekają w dłuuugiej kolejce i w końcu kupują filet z dorsza.
Rozumiem, że rynek marketów zdemoralizował rybaków, ale chyba powrót do normalności nie powinien być aż tak bolesny.
Mariusz

Postprzez tuny70 » Czw Gru 24, 2020 7:42 am

Brawo Panie Mariuszu !
Widzę , że Pan jako "nieprodukujący " ryby ma zdrowsze podejscie do tematu niż nie jeden hodowca. Mimo obecnej sytuacji z brakiem ryby najbardziej jednak skorzystali na tym handlarze bo to oni - oprócz mojej skromnej osoby - wywindowali ceny do 20stu PLN . Podobny pułap byl bodajże w 2017 roku - po wyjatkowo chlodnym i deszczowym roku - brakowało po prostu normalnej handlówki w przedziale 1.5 - 2,5 kg
Co do marketów to paradoksalnie - ta cała zafajdana akcja zielonych i rożnych klubów typu gaja ( specjalnie z małej ) spowodowała , ze klientela ruszyła na targowiska , bazary , rynki i .... na stawy - bezposrednio do hodowców.
I własnie taka forma sprzedaży uzupełniana o własne punkty sprzedaży detalicznej ma szanse nie tylko utrzymac nasza branze na powierzchni ale i przyniesc godziwy zysk.
Z ciekawosci zrpbiłem 15stego grudnia "kołeczko" po okolicznych miastach ( razem jakies 150 km ) i stwierdziłem z przykrościa , że to coś co jest na tacce z napisem karp filet - w jednym z marketów - wygłada jak jakies tygodniowe padło pokryte śluzem z - UWAGA !!! - terminem przydatności - 17 sty grudzien ... SIEDEMNASTY gudzień ! Po przyjeżdzie do domu sprawdziłem w necie...nic sie nie zmienilo ... Wigilia nadal planowana jest na 24 rtego . W innym supermarkecie za to , na stoisku z ryba gdzie zawsze ta sieć sprzedawała żywego karpia były tylko ...rybie głowy (!) ułozone rowniotko na ladzie z lodem . Mam juz swoje lata i widziałem "Wzgorza maja oczy " ale ten widok był koszmarny .
Zatem Panowie Hodowcy taki apel może - podziekujcie swoim dotychczasowym dobroczyńcom ( przetwórcom , pośrednikom , handlarzom, marketom a szczególnie PK OP ) za dotychczasowa współpracę i niech ten nie typowy rok przyniesie nauke dla Nas wszystkich . Bo kto wie - może z ta "koroną" bedziemy sie też zmagać za 12 scie miesiecy i przykro by było nie wynieśc nauki z obecnej kampanii .
czego Panstwu i sobie życze - WESOŁYCH SWIAT !
tuny70

Postprzez Dzons » Czw Gru 24, 2020 3:36 pm

tuny70 napisał(a):Brawo Panie Mariuszu !
Widzę , że Pan jako "nieprodukujący " ryby ma zdrowsze podejscie do tematu niż nie jeden hodowca. Mimo obecnej sytuacji z brakiem ryby najbardziej jednak skorzystali na tym handlarze bo to oni - oprócz mojej skromnej osoby - wywindowali ceny do 20stu PLN . Podobny pułap byl bodajże w 2017 roku - po wyjatkowo chlodnym i deszczowym roku - brakowało po prostu normalnej handlówki w przedziale 1.5 - 2,5 kg
Co do marketów to paradoksalnie - ta cała zafajdana akcja zielonych i rożnych klubów typu gaja ( specjalnie z małej ) spowodowała , ze klientela ruszyła na targowiska , bazary , rynki i .... na stawy - bezposrednio do hodowców.
I własnie taka forma sprzedaży uzupełniana o własne punkty sprzedaży detalicznej ma szanse nie tylko utrzymac nasza branze na powierzchni ale i przyniesc godziwy zysk.
Z ciekawosci zrpbiłem 15stego grudnia "kołeczko" po okolicznych miastach ( razem jakies 150 km ) i stwierdziłem z przykrościa , że to coś co jest na tacce z napisem karp filet - w jednym z marketów - wygłada jak jakies tygodniowe padło pokryte śluzem z - UWAGA !!! - terminem przydatności - 17 sty grudzien ... SIEDEMNASTY gudzień ! Po przyjeżdzie do domu sprawdziłem w necie...nic sie nie zmienilo ... Wigilia nadal planowana jest na 24 rtego . W innym supermarkecie za to , na stoisku z ryba gdzie zawsze ta sieć sprzedawała żywego karpia były tylko ...rybie głowy (!) ułozone rowniotko na ladzie z lodem . Mam juz swoje lata i widziałem "Wzgorza maja oczy " ale ten widok był koszmarny .
Zatem Panowie Hodowcy taki apel może - podziekujcie swoim dotychczasowym dobroczyńcom ( przetwórcom , pośrednikom , handlarzom, marketom a szczególnie PK OP ) za dotychczasowa współpracę i niech ten nie typowy rok przyniesie nauke dla Nas wszystkich . Bo kto wie - może z ta "koroną" bedziemy sie też zmagać za 12 scie miesiecy i przykro by było nie wynieśc nauki z obecnej kampanii .
czego Panstwu i sobie życze - WESOŁYCH SWIAT !

Kolego czegoś Ty się nałykał?! Gdzie Ty widziałeś karpia w takich cenach? Dzięki handlarzom duże gospodarstwa utrzymują się, a jeśli się nie podoba to zatrudnijcie ludzi i ibstawcie bazarki...
Dzons

Postprzez Gość » Pią Gru 25, 2020 12:15 am

Ty "Dzons" te duże gospodarstwa utrzymują się dzięki rekompensatom, a nie handlarzom. Gdyby nie było rekompensat, to Ci handlarze byliby ostatnim gwoździem do trumny tych "dużych
PKOP to największy szkodnik!
Gość

Postprzez tuny70 » Pią Gru 25, 2020 6:06 am

Oto kolejny przykład - w osobie Pana DZONSA , ze to forum odwiedzane jest przez pośredników , którym nie zalezy na utrzymaniu odpowiedniej - dla hodowców - ceny ryb.
Być moze 18-20 scia PLN za kg karpia to ciut wysoka cena ale to wlasnie pośrednicy podnieśli ceny bo im teraz nie warto ( jak slyszalem od niejednego ) stac i marznac za TYLKO 4 lub 5 zl od kg. Oni MUSZA miec od razu 8-10 ! I jak pamietam w latach ubiegłych "przewalali " na punkcie ca 5 ton . A teraz im wystarczy połowa a zysk jest taki sam ...
Zatem kolego DZONS - ponownie apeluje o wiecej szacunku dla ludzi , z ktorych pracy Pan zyjesz a obie strony bedą zadowolone.
tuny70

Postprzez synus1 » Pią Gru 25, 2020 7:10 pm

Okoł 20 lat temu sprzedawałem karpie na bazarkach jak zarobiłem 3 zł z kg skakałem z radości Obecnie sporo produkuję na bazarki i blisko 100 % przebitka jest w mojej ocenie mocno krzywdząca Może to i lepiej że markety się wycofały zawsze wymuszały niskie ceny Bazarki podciągneły cenę teraz kolejny na nas rybaków. Pozdrawiam sprzedawców bazarkowych oraz rybaków życząc mądrych wniosków na kolejny rok.
synus1

Poprzednia

Wróć do Sprzedam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 63 gości