Ryby w diecie dziecka

Moderator: ekspert_PK

Ryby w diecie dziecka

Postprzez gość » Sob Mar 23, 2013 12:14 pm

Ryby w diecie dziecka
Dzieci.pl2013-03-2209:56 111 opinii
Do jedzenia ryb namawiani jesteśmy od lat. Kampanie społeczne przekonują nas, że ryby są znacznie zdrowsze niż mięso i należy włączyć je do codziennego jadłospisu -- również jadłospisu dzieci. Zanim to jednak zrobicie, warto się dowiedzieć, które ryby są odpowiednie dla dzieci, a jakich lepiej maluchom nie podawać i dlaczego.
Lepsza od mięsa
Ryba to przede wszystkim białko i tłuszcz. Jednak wyższość ryb nad mięsem kryje się w rodzaju tłuszczu oraz jego składzie. Morskie stworzenia zawierają oprócz tłuszczów nasyconych, również kwasy nienasycone, w tym kwasy omega-3, które nie tylko wzmacniają odporność, ale sprzyjają łagodzeniu różnego rodzaju stanów zapalnych oraz pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i siatkówki oka. Tłuste ryby zawierają też spore ilości minerałów (jod, fosfor, fluor, potas) i witamin, zwłaszcza A i D. Dla przykładu stugramowa porcja karpia jest w stanie zapewnić dziecku połowę dziennego zapotrzebowania na retinol (wit. A). Przyzwyczajając potomstwo do jedzenia ryb, rodzice dają mu również gwarancję dobrego zdrowia w przyszłości. Bowiem u dorosłego człowieka ryby jedzone regularnie pozwalają zapobiec miażdżycy, chorobom układu krążenia czy też osteoporozie.
Kiedy wprowadzać?
W diecie dzieci karmionych piersią, ryby można wprowadzać od około siódmego miesiąca życia. Jadłospis dzieci karmionych mlekiem zmodyfikowanym można poszerzyć o ryby wcześniej, już w szóstym miesiącu. Jednak w obu przypadkach należy podchodzić ostrożnie do rozszerzania diety i wnikliwie obserwować reakcje dziecka. Bywa bowiem, że mięso rybie wywołuje alergię. Dlatego zaczynajcie od niewielkich porcji, np. od połowy łyżki ryby przygotowanej na parze. I obserwujcie, czy nie pojawiła się wysypka na buzi malca lub śluzowate, luźne stolce, a także biegunki i wymioty.
Ryba, ale jaka?
Na początek wybierajcie ryby o białym mięsie: dorsza, mintaja, morszczuka, sandacza. Zawierają mniej tłuszczu, ich smak jest łagodniejszy, a zapach mniej intensywny. Następnie możecie włączyć do diety również tłustsze odmiany: pstrąga, łososia, halibuta czy makrelę, które zawierają większe ilości kwasów omega
Oczywiście nie wszystkie ryby mają działanie korzystne dla zdrowia. Należy unikać tilapii oraz pangi, zawierających znacznie większe ilości zanieczyszczeń niż witamin czy minerałów. Są to gatunki, przy hodowli których używa się antybiotyków, hormonów i środków bakteriobójczych. Dziecku nie należy również podawać ryb wędzonych, marynowanych czy zamkniętych w konserwach. Wybierać należy zawsze ryby świeże, pochodzące z pewnego źródła. A świeża ryba to taka, której łuski są wilgotne i lśniące, skrzela czerwone i bez śluzu.
gość
 

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości