aswerhus napisał(a):I tak być powinno.Uważam takie spotkania za b. korzystne i dla poszczególnych rybaków, i dla naszego środowiska. Dlatego niech nikt sobie nie bierze do serca tych żartobliwych przymówek... Warto jednak byłoby rzucić na forum jakąś garść pospotkaniowych refleksji dla tych, co nie byli - bo niektórzy nie chcieli, ale niektórzy nie mogli...
PROGRAM V KURSOKONFERENCJI W RAMACH PROJEKTU
„CERTYFIKACJA KARPIA – DLACZEGO WARTO”
pt. „Praktyka przetwarzania karpi jako element ich certyfikacji”
I dzień – 1 października 2013 r.
14:00 – 15:00 Obiad, rejestracja uczestników
15:00 – 15:15 Inauguracja szkolenia
15:15 - 17:00 Zagadnienia formalno – prawne przetwórstwa karpi
1.Prawo weterynaryjne i sanitarne w przetwórstwie
Główny Inspektorat Weterynarii
2.System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński –akredytowany doradca PARP, ekspert ds. wdrażania HACCP
3.Sprzedaż bezpośrednia i MOL (działalność marginalna, lokalna i ograniczona) oczyma rybaka
Wacław Szczoczarz - Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
4. Prawa i obowiązki w trakcie przetwarzania ryb w gospodarstwach rybackich
Izabela Handwerker – Państwowa Inspekcja Weterynaryjna
17:00 - 17:30 Przerwa kawowa
17:30 – 19:30 Technologia przetwórstwa karpi
1. Technologia – ubój, obróbka, wydajność, przechowywanie, logistyka
Mariola Rak – ekspert w zakresie technologii przetwórstwa ryb
2. Maszyny i urządzenia do przetwórstwa ryb
dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło prof. nadzw. - Morski Instytut Rybacki w Gdyni
Michał Czerwiński - Zakłady Mechaniczne Czerwiński
19:30 Kolacja
II dzień –2 października 2013r - Warsztaty
8:00 – 9:00 Śniadanie
GRUPA A Warsztaty w siedzibie firmy SoNa
10:00 Wyjazd z hotelu do firmy SoNa
10:30 – 11:15 Jakość surowca karpi do przetwórstwa (hodowla, przechowywanie, transport)
Ewa Dudziak – firma SoNa
11:15 – 12:00 Warsztaty praktyczne z przetwórstwa ryb
12:00 Wyjazd z firmy SoNa do hotelu
Warsztaty w sali konferencyjnej Hotel Czarny Las
12:30 – 14:00 System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński – ekspert ds. wdrażania HACCP
GRUPA B Warsztaty w sali konferencyjnej Hotel Czarny Las
9:30 – 11:00 System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński – ekspert ds. wdrażania HACCP
11:30 Wyjazd z hotelu do firmy SoNa
Warsztaty w siedzibie firmy SoNa
12:15 – 13:00 Jakość surowca karpi do przetwórstwa (hodowla, przechowywanie, transport)
Ewa Dudziak – firma SoNa
13:00 – 13:45 Warsztaty praktyczne z przetwórstwa ryb
13:45 Wyjazd z firmy SoNa do hotelu
14:00 – 15:00 Obiad
15:15 – 19:15 Konsultacje indywidualne
19:30 – 22:00 Kolacja
III dzień – 3 października 2013r.
7:30 – 8:30 Śniadanie
8:30– 11:00 Specyfika rachunkowości, podatków i sprawozdawczości w działalności przetwórni
Jacek Pyssa – Instytut Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy
11:00 -11:30 Przerwa kawowa
11:30 – 13:30 Rynek karpi przetworzonych dziś i jutro
1. Perspektywy handlu karpiami żywymi i przetworzonymi w hipermarketach
Przedstawiciel sieci hipermarketów
2. Budowa rynku lokalnego karpia przetworzonego - panel dyskusyjny – Czy potrzebujemy przetwórni karpi?
Moderator – Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb
3. Izba rybacka a sprzedaż lokalna
Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb
4. Czy przetwórstwo ryb jest bezpieczne dla konsumenta – doniesienia medialne
Piotr Pagieła – Radio Katowice
13:30 - 14:00 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów szkoleniowych
14:00 – 15:00 Obiad, wyjazd