Certyfikacja karpia - dlaczego warto

Moderator: ekspert_PK

Re: Certyfikacja karpia - dlaczego warto

Postprzez aswerhus » Sob Paź 05, 2013 12:02 pm

Byli, byli, tylko teraz muszą dojść do siebie... Cóż to, Kolego, nigdy w żadnych warsztatach nie uczestniczyliście?? Nie słyszeliście o zespole dnia następnego? Bo to wiecie - wiedza nie przychodzi za darmo!..
aswerhus

Postprzez warsztatowicz » Sob Paź 05, 2013 1:01 pm

Tak, tak muszą dojść do siebie po warsztatach i nocnych baletach ;)
warsztatowicz

Postprzez Gość » Sob Paź 05, 2013 1:28 pm

ryb napisał(a):Czy był ktoś z formułowiczów był na warsztatach karpiowych ?

Byliśmy. Chcesz się o coś zapytać ?
Merytorycznie super, towarzysko wieczorami jeszcze lepiej :)
Gość

Postprzez aswerhus » Sob Paź 05, 2013 1:59 pm

I tak być powinno.Uważam takie spotkania za b. korzystne i dla poszczególnych rybaków, i dla naszego środowiska. Dlatego niech nikt sobie nie bierze do serca tych żartobliwych przymówek... Warto jednak byłoby rzucić na forum jakąś garść pospotkaniowych refleksji dla tych, co nie byli - bo niektórzy nie chcieli, ale niektórzy nie mogli...
aswerhus

Postprzez Gość » Sob Paź 05, 2013 5:30 pm

debilne pytanie
Gość

Postprzez Kursant » Sob Paź 05, 2013 10:29 pm

aswerhus napisał(a):I tak być powinno.Uważam takie spotkania za b. korzystne i dla poszczególnych rybaków, i dla naszego środowiska. Dlatego niech nikt sobie nie bierze do serca tych żartobliwych przymówek... Warto jednak byłoby rzucić na forum jakąś garść pospotkaniowych refleksji dla tych, co nie byli - bo niektórzy nie chcieli, ale niektórzy nie mogli...

PROGRAM V KURSOKONFERENCJI W RAMACH PROJEKTU
„CERTYFIKACJA KARPIA – DLACZEGO WARTO”
pt. „Praktyka przetwarzania karpi jako element ich certyfikacji”
I dzień – 1 października 2013 r.
14:00 – 15:00 Obiad, rejestracja uczestników
15:00 – 15:15 Inauguracja szkolenia
15:15 - 17:00 Zagadnienia formalno – prawne przetwórstwa karpi
1.Prawo weterynaryjne i sanitarne w przetwórstwie
Główny Inspektorat Weterynarii
2.System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński –akredytowany doradca PARP, ekspert ds. wdrażania HACCP
3.Sprzedaż bezpośrednia i MOL (działalność marginalna, lokalna i ograniczona) oczyma rybaka
Wacław Szczoczarz - Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
4. Prawa i obowiązki w trakcie przetwarzania ryb w gospodarstwach rybackich
Izabela Handwerker – Państwowa Inspekcja Weterynaryjna
17:00 - 17:30 Przerwa kawowa
17:30 – 19:30 Technologia przetwórstwa karpi
1. Technologia – ubój, obróbka, wydajność, przechowywanie, logistyka
Mariola Rak – ekspert w zakresie technologii przetwórstwa ryb
2. Maszyny i urządzenia do przetwórstwa ryb
dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło prof. nadzw. - Morski Instytut Rybacki w Gdyni
Michał Czerwiński - Zakłady Mechaniczne Czerwiński
19:30 Kolacja
II dzień –2 października 2013r - Warsztaty
8:00 – 9:00 Śniadanie
GRUPA A Warsztaty w siedzibie firmy SoNa
10:00 Wyjazd z hotelu do firmy SoNa
10:30 – 11:15 Jakość surowca karpi do przetwórstwa (hodowla, przechowywanie, transport)
Ewa Dudziak – firma SoNa
11:15 – 12:00 Warsztaty praktyczne z przetwórstwa ryb
12:00 Wyjazd z firmy SoNa do hotelu
Warsztaty w sali konferencyjnej Hotel Czarny Las
12:30 – 14:00 System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński – ekspert ds. wdrażania HACCP
GRUPA B Warsztaty w sali konferencyjnej Hotel Czarny Las
9:30 – 11:00 System HACCP w hodowli i przetwórstwie ryb
Zbigniew Czerwiński – ekspert ds. wdrażania HACCP
11:30 Wyjazd z hotelu do firmy SoNa
Warsztaty w siedzibie firmy SoNa
12:15 – 13:00 Jakość surowca karpi do przetwórstwa (hodowla, przechowywanie, transport)
Ewa Dudziak – firma SoNa
13:00 – 13:45 Warsztaty praktyczne z przetwórstwa ryb
13:45 Wyjazd z firmy SoNa do hotelu
14:00 – 15:00 Obiad
15:15 – 19:15 Konsultacje indywidualne
19:30 – 22:00 Kolacja
III dzień – 3 października 2013r.
7:30 – 8:30 Śniadanie
8:30– 11:00 Specyfika rachunkowości, podatków i sprawozdawczości w działalności przetwórni
Jacek Pyssa – Instytut Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy
11:00 -11:30 Przerwa kawowa
11:30 – 13:30 Rynek karpi przetworzonych dziś i jutro
1. Perspektywy handlu karpiami żywymi i przetworzonymi w hipermarketach
Przedstawiciel sieci hipermarketów
2. Budowa rynku lokalnego karpia przetworzonego - panel dyskusyjny – Czy potrzebujemy przetwórni karpi?
Moderator – Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb
3. Izba rybacka a sprzedaż lokalna
Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb
4. Czy przetwórstwo ryb jest bezpieczne dla konsumenta – doniesienia medialne
Piotr Pagieła – Radio Katowice
13:30 - 14:00 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów szkoleniowych
14:00 – 15:00 Obiad, wyjazd
Kursant

Postprzez aswerhus » Sob Paź 05, 2013 11:31 pm

Dziękuję kol. Kursantowi. Myślę, że nie tylko ja przeczytałem przytoczony program z uwagą.
aswerhus

Postprzez Kursant » Sob Paź 05, 2013 11:33 pm

Może się inni wypowiedzą też, ale dla mnie rewelacyjny był wykład o podatkach Pana Pyssy...
Kursant

Postprzez Gość » Nie Paź 06, 2013 9:44 am

Na mnie olbrzymie wrażenie zrobił jeden Pan, który bronił jak mógł dostępu do przedstawiciela firmy handlowej kontrolując wszystkie rozmowy z nim prowadzone :)
Gość

Postprzez jeremi » Nie Paź 06, 2013 1:21 pm

Na mnie jeszcze większe pozytywne wrażenie zrobił rybak, który z klasą nie reagował na zaczepki ww. Pana i pokazał mu na czym polega kultura.
jeremi

Postprzez Le-chu » Nie Paź 06, 2013 3:26 pm

Ja zauważyłem ze strony rybaków ostracyzm w stosunku do członków pewnej spółki. Niby cześć, cześć, ale atmosfera w ich obecności gęstniała.
Le-chu

Postprzez Marku » Nie Paź 06, 2013 6:58 pm

A na mnie zrobiło wrażenie cała ta część warsztatów praktycznych w przetwórni. Tego nie miałem okazji jeszcze widziec i to dopiero mi pokazało jakie to jest przedsięwzięcie. Poza tym wniosek ogólny - organizatorzy skupiają wokół siebie wyróżniającą się, innowacyjną grupę rybaków, którzy wspólnie starają się wychodzić naprzeciw trudnej rzeczywistości.
Marku

Postprzez Gość » Pon Paź 07, 2013 9:37 pm

Marku napisał(a):A na mnie zrobiło wrażenie cała ta część warsztatów praktycznych w przetwórni. Tego nie miałem okazji jeszcze widziec i to dopiero mi pokazało jakie to jest przedsięwzięcie. Poza tym wniosek ogólny - organizatorzy skupiają wokół siebie wyróżniającą się, innowacyjną grupę rybaków, którzy wspólnie starają się wychodzić naprzeciw trudnej rzeczywistości.

Oczywiście był to bardzo waży i ciekawy punkt kursokonferencji. Można było na własne oczy zobaczyć jak wygląda duży zakład przetwórczy. Dla mnie bardzo ciekawy był ostatni dzień. Piotra Pagiełę (przepraszam jak źle odmieniłem) mógłbym słuchać godzinami. Również Pan Piotr z Wilczej Woli. który pokazał i omówił budowę małej przetwórni ryb przy swoim gospodarstwie zaciekawił mnie tematem. Malutkie rozczarowanie to wykład z systemu HACCP, powtórka z Torunia, ale rozumiem, że dla przypomnienia przy okazji tematów związanych z przetwórstwem.
Czekam na następne konferencje, dla pewności, że się "załapię" zapisuję się na członka "Pana Karpia" :)
Gość

Postprzez PP » Wto Paź 08, 2013 2:19 pm

Byłam pierwszy raz na takiej KURSOKONFERENCJI. Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Rybacy których rentowność na stawach karpiowych bez rekompensat wynosi minus dwadzieścia, budują z milion zł przetwórnie, która pracuje 10 dni w roku. Czy mi ktoś odpowie o co w tym wszystkim chodzi ?
PP

Postprzez Gość » Wto Paź 08, 2013 4:23 pm

PP napisał(a):Byłam pierwszy raz na takiej KURSOKONFERENCJI. Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Rybacy których rentowność na stawach karpiowych bez rekompensat wynosi minus dwadzieścia, budują z milion zł przetwórnie, która pracuje 10 dni w roku. Czy mi ktoś odpowie o co w tym wszystkim chodzi ?

Byłem na wykładzie Pana Wacława, który przedstawił dane, które pokazują, że rentowność produkcji karpia w 2012 r bez rekompensat wyniosła - 20 %. Jeśli te dane są prawdziwe, chociaż uważam, że w tych obliczeniach jest błąd wynikający z niedocenienia rentowności i produkcji średnich i małych gospodarstw 5-30 ha, to nie oznacza, że wszystkie gospodarstwa są na minusie. Jest to średnia. Tak więc budujący przetwórnie za milion wcale nie muszą mieć ujemnej rentowności swojej hodowli. Po drugie nie słyszałem aby ktoś mówił, że przetwórnia ta musi przetwarzać swoje ryby. Po trzecie ten 1 mln, to jak się nie mylę to 0.4 mln własnych środków, a 0.6 mln dofinansowania.
Pozdrawiam.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 62 gości