Rzęsorek Rzeczek

Moderator: ekspert_PK

Rzęsorek Rzeczek

Postprzez AdamBa » Śro Cze 13, 2012 9:27 am

Coś atakuje i rani u mnie w stawie szczupaki (roczne - ok. 40 cm). Wyżera kawały mięsa tuż za głową. Nie zabija od razu, ale po kiku dniach ryby padają. Nie widziałem stworzenia, ale przestudiowałem trochę literaturę i jest to najprawdopodobniej rzęsorek rzeczek - sposób ataku i rany są zgodne z opisami.

http://zzknafle.republika.pl/rzesorek.htm

Nie widziałem stworzenia, ale żeruje podobno w nocy.

Obszedłem staw dookoła i nie znalazłem w jego obrębie nor, ale w pobliżu jest dużo zarośli.

Jak sobie z tym radzić? Dzwoniłem do Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Żabieńcu, ale się tylko zdziwili.

Pozdrawiam
AdamBa

Re: Rzęsorek Rzeczek

Postprzez darko » Śro Cze 13, 2012 10:25 am

nie chce mi się wierzyć że to rzęsorek, stanowi raczej menu 40 cm szczupaka niż jego oprawcę :)
darko

Miejscowość: dolnośląskie

Postprzez AdamBa » Śro Cze 13, 2012 10:29 am

Rzęsorek atakuje również duże ryby, jest na ten temat literatura. Dodatkowo ma w ślinie jad, którym paraliżuje ofiarę. Szczupaki atakuje może dlatego, że te w nocy nie są aktywne, a on poluje właśnie w nocy.
AdamBa

Postprzez darko » Śro Cze 13, 2012 10:40 am

być może, ale pierwszy raz coś takiego od Pana słyszę z tymi atakami na duże ryby :)
kilka razy widziałem rzęsiorka nie nad stawem ale nad rzeką,
bardzo płochliwe i skryte zwierzęta, kryjówki miały zazwyczaj pod
korzeniami wierzb na granicy wody i lądu
częściej słychać ich szelest niż je widać
Pozdrawiam
darko

Miejscowość: dolnośląskie

Postprzez modrze » Śro Cze 13, 2012 12:26 pm

witam,

u mnie kilka takich rzęsorków weszło w kilku stawach jak stwiałem żaka (takiego rozkładanego z bazaru) najprawdopodobniej za karasiami i linami które weszły przed nim.
pozdrawiam
modrze

Postprzez AdamBa » Śro Sie 29, 2012 9:30 pm

Niestety rzęsorek narobił u mnie sporo szkód, ale po kilku tygodniach sobie poszedł. Długo szukałem jakiegoś sposobu, ale literatury na temat rzęsorka po polsku nie znalazłem wiele, a już jak postępować z rzęsorkiem-szkodnikiem - żadnej. Rzęsorek Rzeczek jest gatunkiem chronionym i zagrożonym wyginięciem więc ostateczne metody raczej nie powinny wchodzić w rachubę, ale nawet jeśli ktoś chciałby spróbować, nie jest to proste, bo stworzenie jest ostrożne, sprytne i b. szybkie.

Znalazłem tylko jedną praktyczną obserwację, którą warto stosować w takich sytuacjach i która prawdopodobnie u mnie się sprawdziła. Zdaniem biologów rzęsorek lubi mieć tzw. święty spokój i jest b. nieufny. Sam z siebie co kilka miesięcy zmienia miejsce bytowania, a z miejsc hałaśliwych wyprowadza się szybciej. Ja zacząłem puszczać na staw kaczki i hałasowałem chodząc wokół stawu. Wydaje mi się, że właśnie to zaważyło o szybszej przeprowadzce stworzenia. Ale co nakaleczył ryb, to nakaleczył. Niestety jego jad sprawia, że po kilku dniach "napoczęta" ryba pada.
AdamBa

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 41 gości