karmniki na stawach

Moderator: ekspert_PK

karmniki na stawach

Postprzez jan78 » Pią Maj 09, 2025 6:44 am

Koledzy, proszę o informację w jaki sposób karmicie karpia? Do tej pory karmiłem zbożem i posypywałem paszą pełnoporcjową po wierzchu. Na część stawów kupiłem karmniki i pojawił się problem. Jak karmić? załóżmy że chce skarmić 4t jęczmienia i 500kg paszy pełnoporcjowej? gdy mieszam jęczmień z paszą pełnoporcjową to po 3dniach okazuje się że jęczmień zalega pod kamnikiem. Gdy sypie w innym miejscu jęczmień to nie pobierają do puki nie wybiorą paszy pełnoporcjowej z karmnika? czy jest na to jakiś sposób? bo widzę że lepiej karmić bez karmnika po staremu i sypać pełnoporcjową na jęczmień codziennie niż zawracać sobie głowę karmnikami. Może to i dobre gdybym karmił samym granulatem, natomiast przy karmieniu mieszanym jęczmień/granulat ciężko wyczuć..
Jakie są Wasze doświadczenia? jak to robić?
jan78

Re: karmniki na stawach

Postprzez Gość » Pią Maj 09, 2025 11:27 am

Granulat syp do karmnika, a zboże na dno między karmnikami. Kontroluj wyżerowanie zboża. Wyreguluj tak karmnik aby po 2 h był pusty. Po zjedzeniu granulatu ( dla ryb jest bardziej atrakcyjny) karp pójdzie na zboże. Nieporozumieniem jest karmienie zbożem przez karmniki, a tym bardziej mieszanki zboża z granulatem.
Gość

Re: karmniki na stawach

Postprzez pan-wasz » Pon Maj 19, 2025 6:28 pm

GRA23 SIE ZACZEŁĄ HAIL GALDRUX
pan-wasz

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości