Komisja Europejska będzie wspierać hodowle ryb w sztucznych

Moderator: ekspert_PK

Re: Komisja Europejska będzie wspierać hodowle ryb w sztuczn

Postprzez Gość » Pon Lip 22, 2013 11:08 pm

Czas najwyższy . W prawdzie niewielka grupa dostrzega przyszłość w zamkniętych systemach recylkulacji wody ze względu na brak elementarnej wiedzy , jednak jest to nieuchronne i dobrze że są ludzie którzy w naszym kraju zainwestowali ciężkie pieniądze własne by opracować takie technologie i umożliwić w nieodległej przyszłości wdrażanie ich na skalę masową . Obecnie w polsce dysponujemy gotowymi technologiami do produkcji wszystkich gatunków ryb , które wyprzedzają zachodnie przynajmniej o dekadę i tu pojawia się problem , ponieważ nikt nie przewidział takiego scenariusza w starej unii , licząc na to że hasło obiegi zamknięte przestraszy naszych hodowców na tyle skutecznie że zaprzestaną hodowli , a tylko nieliczni których będzie stać sprostają założeniom , jednak będą stanowić taki margines że polska akwakultura ulegnie powolnej destrukcji .m
Gość

Postprzez AS » Wto Lip 23, 2013 12:50 am

Gość napisał(a):ciekawe jak to będzie wyglądać w praktyce

http://farm-news.pl/hodowla,ryby,28,1,k ... er,71.html

To w końcu w sztucznych czy w zamkniętych? Niby drobna różnica, a może się okazać, że stawy typu karpiowego zostaną bez dotacji.
AS

Postprzez Gość » Wto Lip 23, 2013 8:26 am

To oznacza, że dla wielu "urzędasów" hodowla ryb w naszych stawach uważana jest jako zagrożenie dla środowiska ! Teraz pewnie szukają rozwiązań jak ograniczyć w nich produkcję i nie spowodować ich osuszenia.
Pierwszy krok został już zrobiony poprzez przyznanie dopłat wodno-środowiskowych co spowodowało mocny spadek cen karpia i w wielu gospodarstwach nieopłacalność jego produkcji. Teraz czekamy na krok następny który dobije nas ostatecznie. W miejsce produkowanego przez nas karpia wejdzie ten z obiegów zamkniętych karmiony mieszankami witaminowo-antybiotykowymi z domieszką ziaren zbóż, ku zadowoleniu małej grupki "Rasowców"
Gość

Postprzez i RAS i dwa » Śro Lip 24, 2013 11:41 pm

Gość napisał(a):dobrze że są ludzie którzy w naszym kraju zainwestowali ciężkie pieniądze własne by opracować takie technologie i umożliwić w nieodległej przyszłości wdrażanie ich na skalę masową .

Możesz trochę konkretniej? Przykłady kto i gdzie opracował swoje technologie i dodatkowo je wdrożył (z sukcesem)
gdzie można zobaczyć w internecie strony tych firm, zrealizowane projekty itp. Jeśli coś takiego się pojawi to daj znać.

Gość napisał(a): Obecnie w polsce dysponujemy gotowymi technologiami do produkcji wszystkich gatunków ryb , które wyprzedzają zachodnie przynajmniej o dekadę

Mocno rozbawił mnie ten fragment.... naprawdę mocno.
Jak spojrzymy na strony internetowe takich firm jak AKVA GRUP, Billund Aquaculture, Aqua Optima, Aqatec Solution, Atlantech i jeszcze kilku innych, i porównamy ich zrealizowane projekty z tym co mamy w Polsce (Grupa Aqua i Toro Fish Farm, innych nie znam) to Twoje słowa brzmią jak najlepszy żart. Jak wytłumaczysz fakt, ze pomimo "Obecnie w polsce dysponujemy gotowymi technologiami do produkcji wszystkich gatunków ryb , które wyprzedzają zachodnie przynajmniej o dekadę" famę barramundi zbudowano z pomocą Australijczyków a hodowle tilapii z Izraelczykami?
Powiem Ci, ze cieszył bym się bardzo gdyby Polska mocno RAS-ami stała, ale w kraju gdzie nie ma ani jednej porządnej książki w całości poświęconej projektowaniu i zasadom użytkowania RAS, nie dziwie się, ze wiedza jest znikoma, i pewnie długo się to nie zmieni.Nie widzę nawet światełka w tunelu...
PS. Wpadły mi w ręce materiały konferencyjne z Karpiówki i Szkolenia Producentów Ryb 2013 a tam w jednym z referatów pojawił się schemat przykładowego obiegu do hodowli ryb. Jeśli widzę, ze woda poprodukcyjna po filtracji mechanicznej jest wysyłana najpierw do denitryfikatora a następnie dopiero do biofiltra to nie jest najlepiej z tą nasza wiedza nawet na poziomie akademickim.
Pozdrawiam.
i RAS i dwa

Postprzez kasperek » Czw Lip 25, 2013 9:09 am

Na konferencjach nie byłem ale wydaje mi się że denitryfikator i filtr biologiczny to jedno i to samo.
kasperek

Postprzez i RAS i dwa » Czw Lip 25, 2013 11:48 am

kasperek napisał(a):Na konferencjach nie byłem ale wydaje mi się że denitryfikator i filtr biologiczny to jedno i to samo.

No własnie zle Ci sie wydaje. Powiedzał bym poczytaj literature ale cięzko coś polecic, po polsku bynajmniej.
No moze to http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/Wy ... _2008.html jak uda Ci sie kupic.
Pozdrawiam.
i RAS i dwa

Postprzez kasperek » Czw Lip 25, 2013 5:14 pm

Poczytałem trochę i teraz widzę różnicę. Jeżeli nie było by problemu to chętnie nawiążę kontakt w celu dalszej nauki.
Pozdrawiam
kasperek

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości