sztuczne siedliska

Moderator: ekspert_PK

sztuczne siedliska

Postprzez rybak » Śro Mar 10, 2010 11:35 am

Witam
Koledzy czy ktoś w związku z rekompensatami robi na stawach sztuczne siedliska i może wiecie jak to ma wyglądać i ile tego powinno być na stawie?
Ja mam taką sytuację, że nie mam wysp i po przeczytaniu umowy wychodzi mi , że powinenem pozakładać właśnie sztuczne siedliska. Wiem, że Polskie Towarzystwo Rybackie zwracało się do Ministerstwa z prośbą o wyjaśnienie między innymi i tej kwesti. Niestety na stronie PTRybu nie mogę znaleść odpowiedzi.
Jeśli ktoś ma informacje na ten temat to proszę o podzielenie się nimi.
rybak

Re: sztuczne siedliska

Postprzez obwieś » Śro Mar 10, 2010 7:10 pm

tak, w szczegółach są zagwozdki wszelakie. czekamy na wyjaśnienia/zaciemnienia wielu pojęć
zależnie od ich interpretacji stopień wykorzystania kwot z umów będzie (wysoko)zmienny niestety tylko w dół.
pozdrawiam
wb
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Postprzez krajan » Czw Mar 11, 2010 1:12 pm

Poszukaj jakiejś płycizny , wpuść KM-kę aby ci zagarneła ją do środka, aby wystawała ponad powierzchnie wody i już masz siedlisko. Tylko uważaj na trzciny aby nie zmniejszyć powierzchni ! :)
krajan

Postprzez Rybak » Czw Mar 11, 2010 2:30 pm

Nie poto likwidowałem wyspy by je teraz tworzyć a groble na niektórych stawach też mam świerze i jeszcze nie zarośnięte... W pakiecie drugim, jest wymóg 2.7. "Utrzymanie wysp, skarp, grobli wraz z ławami oraz innych nieużytków (pokrytych trawą, roślinnością zielną, krzewami lub drzewami)
LUB ZAKŁADANIE SZTUCZNYCH SIEDLISK. - i o te sztuczne siedliska mi właśnie chodzi.
Proszę o informację.
pozdrawiam.
Rybak

Postprzez rybakzielazny » Czw Mar 11, 2010 3:05 pm

Rybak napisał(a) :
> Nie poto likwidowałem wyspy by je teraz tworzyć a groble na niektórych
> stawach też mam świerze i jeszcze nie zarośnięte... W pakiecie drugim, jest
> wymóg 2.7. "Utrzymanie wysp, skarp, grobli wraz z ławami oraz innych
> nieużytków (pokrytych trawą, roślinnością zielną, krzewami lub drzewami)
> LUB ZAKŁADANIE SZTUCZNYCH SIEDLISK. - i o te sztuczne siedliska mi
> właśnie chodzi.
> Proszę o informację.
> pozdrawiam.
właśnie takie wyspy są między innymi sztucznymi siedliskami tak samo jak nasadzone krzaki i drzewa na okrajach i ławach grobli
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Postprzez Gość » Czw Mar 11, 2010 7:00 pm

Rybak napisał(a) :
> Nie poto likwidowałem wyspy by je teraz tworzyć a groble na niektórych
> stawach też mam świerze i jeszcze nie zarośnięte... W pakiecie drugim, jest
> wymóg 2.7. "Utrzymanie wysp, skarp, grobli wraz z ławami oraz innych
> nieużytków (pokrytych trawą, roślinnością zielną, krzewami lub drzewami)
> LUB ZAKŁADANIE SZTUCZNYCH SIEDLISK. - i o te sztuczne siedliska mi
> właśnie chodzi.
> Proszę o informację.
> pozdrawiam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kto ci kazał skorzystać z dopłat za zakładanie sztucznych siedlisk ?
Mam wyjście z Twojej sytuacji. Zbij z desek platformy, takie 1m x 1m, dla lepszej pływalności podbij styropienem. Ułóż na niej kępki darnii, trochę trzciny.
Przykotwicz je w różnych miejscach na stawie.
Są to doskonałe miejsca, gdzie wydry będą w spokoju zjadać ryby !
Pozdrawiam.
Gość

Postprzez Pracownik ARiMR » Czw Mar 11, 2010 11:18 pm

Ciekawie się czyta te zapiski. Może Pan od sztucznych siedlisk poda swoje namiary, to coś doradzimy ...
Pracownik ARiMR

Postprzez rybak » Pią Mar 12, 2010 7:37 am

Szanownny kolego, zapewniam Cię, że CIEKAWOŚĆ to nie jest cecha pracownika ARIMR. Jego typowe cechy to: zmęczenie, przepracowanie, zniecierpliwienie i brak czasu na odpowiadanie na nasze pytania.
rybak

Postprzez obwieś » Pią Mar 12, 2010 8:15 pm

"lub" jest różne od "i" stąd sztuczne siedliska w większości przypadków można pominąć. dopuszczając do naturalnego porostu skarp już się tworzą siedliska , te pływające opisane przez >> Gość » Cz mar 11, 2010 6:00 pm << są przejawem zwiększania nakładów ale spełniającym wymóg,
stawy przez nas eksploatowane są tworami sztucznymi - już jako takie są również sztucznymi siedliskami (nie ma potrzeby dokładać do nich ekstra nakładów),
każdy większy remont czy odbudowa grobli zwiększa różnorodność siedlisk, zaniedbania w utrzymaniu powodujące zakrzaczenie lub zadrzewienie również.
rolnicy "ziemni" dostali do pomocy doradców i pieniądze ekstra na ich opłacenie.
My, w akwaniekulturze, oczekujemy wyjaśnienia podstawowych pojęć z wrześniowego rozporządzenia i tu znowu skończymy jak z pulą pieniędzy do podziału w 2,2
pozdrawiam wb
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Postprzez ptasznik » Sob Mar 20, 2010 11:36 pm

rybak napisał(a) :
> Witam
> Koledzy czy ktoś w związku z rekompensatami robi na stawach sztuczne
> siedliska i może wiecie jak to ma wyglądać i ile tego powinno być na
> stawie?
> Ja mam taką sytuację, że nie mam wysp i po przeczytaniu umowy wychodzi mi ,
> że powinenem pozakładać właśnie sztuczne siedliska. Wiem, że Polskie
> Towarzystwo Rybackie zwracało się do Ministerstwa z prośbą o wyjaśnienie
> między innymi i tej kwesti. Niestety na stronie PTRybu nie mogę znaleść
> odpowiedzi.
> Jeśli ktoś ma informacje na ten temat to proszę o podzielenie się nimi.

Szanowny Panie na wstępie zaznaczam, że jestem ornitologiem z TOP OSTOJA. Jeżeli ktokolwiek z państwa uzyskał możliwość skorzystania z dopłat do sztucznych siedlisk ptaków można zgłaszać się do Zarządu (http://www.topostoja.org.pl, http://www.ceenea.pl, http://www.blogptasznika.c0.pl) zajmujemy się montażem na wodach stojących sztucznych wysp do wylęgu mew i rybitw, więc mogą Państwo skrorzystać z tej formy usługi. Wszelkie jakieś domowe metody montowania tego typu obiektów mogą z dużym prawdopodobieństwem zakończyć się tragicznie dla prób lęgowych ptaków. I zostali o tym poinformowani szefowie ARiMR. Ma duże znaczenie zarówno konstrukcja trwałość jak i odpowiednie umiejscowienie platformy, dla różnych gatunków w zróżnicowany sposób. Jest o sytuacja podobna do np. karmienia ptaków, kiedy wystarczy dać coś słonego, żeby sikory jadły śnieg i po tym chorowały lub same suszone owoce, których część pęcznieje i rozrywa żołądki. Platformy powinne być montowane przy współpracy z ornitologiem, który ma doświadczenie w praktycznej ochronie ptaków wodnych. Przykładem niech będzie, że ktoś doradzał styropian jako pływak do platformy przy obecności bobrów lub piżmaków, efektem będzie styropian pływający i fruwający po całej okolicy, zbyt mała platforma nie pozwoli zagnieździć się całej kolonii i ptaki nie będą mogły się kolonijnie obronić przed drapieżnikiem itd itd itd. Zachęcam do kontaktu z Towarzystwem Obrony Przyrody OSTOJA. oferowane platforemki mają swoją cenę,ale są niezwykle trwałe i po 5 latach programu zrobi pan sobie z nich pływający pomost na jednym ze stawów, gdyby rybitwy już pana nie interesowały. Zdaję sobie sprawę, że oferta nie dla wszystkich musi być atrakcyjna i nie wszystkim podobają się nasze działania, ale pracujemy dla ochrony ptaków i dla ich ochrony też są owe dopłaty. Z góry przepraszam jeżeli na jakieś pytania nie odpowiem na forum, ale rozumieją państwo idzie wiosna...
ptasznik

Postprzez rybak » Nie Mar 21, 2010 2:28 pm

Koledzy, z lektury stron które podał ptasznik wynika ,że z jednej strony oferuje nam swoje usługi zaś z drugiej zajmuję się kontrolą i zgłaszaniem pracownikom agencji nieprawodłowości: http://www.blogptasznika.c0.pl/?p=30&cpage=1#comment-8

Szanowny ptaszniku, jeśli naprawdę zależy Ci na ptakach to wrzuć tu proszę projekty sztucznych siedlisk a ja wykonam je sam i zapewniam Cię, że nie będzie z tego żadnej tragedii. Prosiłbym o siedliska również dla ptaków innych niż rybitwy i mewy które to atakując z góry niemiłosiernie kaleczą karpie powodując u nich jątrzące się rany a co za tym idzie ogromne cierpienie i nieżadko prowadzące do śmierci. Jako rybak jestem zobowiązany dbać o dobrostan moich ryb i oszczędzać im niepotrzebnego cierpienia.No chyba że według Ciebie to cierpienie jest niezbędne przy działaniach wodnośrodowiskowych?

Z drugiej strony uważam ,że należy rozmawiać z ludźmi takimi jak Ty i poprzez wymianę myśli wypracowywać wspólną drogę do celu jakim jest zrównoważona gospodarka.
rybak

Postprzez krajan » Nie Mar 21, 2010 3:38 pm

Brawo ptasznik !
Donosić na rybaków i sprzedawać im swoje urządzenia.
To się nazywa gospodarność.
krajan

Postprzez kruk » Pon Mar 22, 2010 11:36 am

Panie "ptasznik" !
Przeczytałem wczoraj wieczorem twój post, poszedłem spać i miałem sen !
Śnilo mi się, że wielki bóbr siedział na platformie zrobionej z suchuch desek sosnowych i ją zżerał !
Jak ją zeżarł, to ze styropianu, który mu został robił bałwany.
Bałwany podobne do Ciebie !
kruk

Postprzez rybakzielazny » Pon Mar 22, 2010 7:53 pm

a ja mam dwie oswojone norki, które bez platform spokojnie dają sobie radę z wyszukiwaniem jaj i w naturalny sposób likwidują zagrożenia związane z roznoszeniem przez ptactwo pasożytów.
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 54 gości