zwalczenie sumika karłowatego

zwalczenie sumika karłowatego

Postprzez luiss » Wto Maj 05, 2020 8:25 pm

witam
potrzebuję pomocy posiadam staw o powierzchni 8h średnia głębokość 2metry jest tam sporo sumika karłowatego a ten obiekt chce przeznaczyć pod łowisko wędkarskie a nie chce żeby za każdym braniem lub co którymś był sumik,chce się pozbyć tego ścierwa mam dwa sposoby na niego
1.duża ilość sandacza
2.podczas zamarznięcia stawu zimą wpuszczenie gnojowicy i wytrucie go ! chyba że ktoś zna lepsze sposoby na niego!pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
luiss

Re: zwalczenie sumika karłowatego

Postprzez mentor » Wto Maj 05, 2020 11:19 pm

Sumika karłowatego nie wytępisz niczym poniewaz skoro jest u ciebie jest tez w okolicznych stawach nawet jesli wytrujesz wszelkie zycie w stawie to sumika naniesie kaczka i po 2-3 latach bedzie to samo co było. Jedyne wyjscie to ograniczenie sumika poprzez wpuszczenie szczupaka i suma ale w duzych ilosciach 100szt szczupaka i 50szt suma nic temu sumikowi nie zrobi. Drapieznika trzeba wpuscic full a ci pieknie wyrośnie i bedziesz miał podwaliny pod piekne łowisko nic nie działa na wedkarz tak jak legendy o poteznych sumach i szczupakach. U mnie sum nie tknął karpia ani amura a co goprsza ilość karasia tez sie jakoś drastycznie nie zmniejszyła wiec nie martw sie ze sum wytnie wszystkio nawet 3kg karpie przynajmniej u mnie to nie nastapiło. Szczupak moze nie zabardzo chciec wyzerac sumika poniewaz ten ma kolce a sum łyka błyskawicznie nie memla jak szczupak. Jesli jednak boisz sie suma to zawsze mozesz je potem sukcesywnie odławiać
mentor

Re: zwalczenie sumika karłowatego

Postprzez luiss » Śro Maj 06, 2020 1:26 pm

może 2.3cm sandacze w ilości 14.000 sztuk załatwiły by sprawę sumika!
luiss

Wróć do Sprzedam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości