Ile Karpia w 2025 roku?

Moderator: ekspert_PK

Ile Karpia w 2025 roku?

Postprzez Olek251 » Wto Lis 18, 2025 8:54 pm

Witam, czy na forum jest dużo hodowców którzy łowią w 2025 roku podobne ilości Karpia jak w roku 2024 (czy mniej?), bo ceny w dużym hurcie nie są dużo wyższe? A wg prognoz cena miała być wyższa 2-3zl/kg wobec braku nadwyżki Karpia w 2025, sam mam kilku znajomych którzy odłowili po około 10-30% mniej ryb w bieżącym roku. Czy można więc liczyć na wzrost ceny w grudniu wtedy kiedy kupcy bazarowi zaczną odbierać ryby z gospodarstw bo sam nie wiem jakie ceny im mówić a bardzo naciskają na konkretne ceny. Jakie są Wasze przemyslenia?
Olek251

Re: Ile Karpia w 2025 roku?

Postprzez świętokrzyskie » Śro Lis 19, 2025 8:54 am

Generalnie karpie zdrożały o ok. 1 zł. Detal 26, hurt dla bazarowiczów 17 zł, Do przetwórni nie sprzedaję.
świętokrzyskie

Postprzez dołkowicz55 » Czw Lis 20, 2025 7:33 pm

Witam , odłowy w miare moze ciut z 10% mniej niz w zeszłym roku, ale ryba dużo mniejsza i to w całej okolicy, ryby powyżej 2,2 praktycznie niema , 1,7-1,8 srednia,
Zimna wiosna a potem brak wody dały sie we znaki....... okolice oświecimia . a jak u was?????
dołkowicz55

Postprzez Smętek » Pią Lis 21, 2025 6:50 pm

U nas też wujowo.
Smętek

Postprzez Gość » Śro Lis 26, 2025 2:52 pm

Olek251 napisał(a):Witam, czy na forum jest dużo hodowców którzy łowią w 2025 roku podobne ilości Karpia jak w roku 2024 (czy mniej?), bo ceny w dużym hurcie nie są dużo wyższe? A wg prognoz cena miała być wyższa 2-3zl/kg wobec braku nadwyżki Karpia w 2025, sam mam kilku znajomych którzy odłowili po około 10-30% mniej ryb w bieżącym roku. Czy można więc liczyć na wzrost ceny w grudniu wtedy kiedy kupcy bazarowi zaczną odbierać ryby z gospodarstw bo sam nie wiem jakie ceny im mówić a bardzo naciskają na konkretne ceny. Jakie są Wasze przemyslenia?

Skończy się czeski karp po 12,00-12.50 to cena pójdzie w górę. To on trzyma cenę na niskim poziomie. Karpia w tym roku trochę braknie, a jak nie braknie to na wiosnę pójdzie o 2-3 zł drożej jak teraz.
Gość

Postprzez Rybak K » Czw Lis 27, 2025 10:18 pm

Producentów sprawdzają weterynaria na barwniki w tym zieleń,metale ciężkie itp. Bardzo mnie ciekawi ile prób ryb pobrano na granicy karpi z Czech,Litwy i Ukrainy i czy pobierano próby od handlarzy tymi rybami,a także jakie były wyniki. Proponuję o zapytanie weterynarii.
Rybak K

Postprzez Mariusz » Czw Lis 27, 2025 10:22 pm

Zadaj, kto według ciebie ma to zrobić?
Mariusz

Postprzez Rybak K » Czw Lis 27, 2025 10:39 pm

Najlepiej nasze organizacje. Dzisiaj widziałem kondycję ryb sprowadzonych z Czech w pewnej hurtowni-wstyd sprzedawać.
Rybak K

Postprzez lubliniak » Pią Lis 28, 2025 9:01 am

Post przez Rybak K » Czw Lis 27, 2025 10:18 pm
Producentów sprawdzają weterynaria na barwniki w tym zieleń,metale ciężkie itp. Bardzo mnie ciekawi ile prób ryb pobrano na granicy karpi z Czech,Litwy i Ukrainy i czy pobierano próby od handlarzy tymi rybami,a także jakie były wyniki. Proponuję o zapytanie weterynarii

Bardzo ciekawe i konstruktywne spostrzeżenie. Uruchomić naszą weterynarię do kontroli ryb z Czech i innych krajów. . Kto ma to zrobić ? Powinna to zrobić nasza weterynaria, sam z siebie. Ale bez impulsu naszych hodowców i organizacji rybackich będzie trudno. 26 i 27 listopada byłem na bardzo ciekawej konferencji rybackiej w Korytnicy. Prezentowano tam między innymi założenia do strategii karpiowej. Może ta strategia powinna zająć się także tym tematem wwożenia karpi bez kontroli do Polski.
lubliniak

Postprzez Gość » Sob Lis 29, 2025 10:34 am

Nikt tego nie zrobi. Wiesz co by się działo jak wynik byłby pozytywny, a ryba byłaby już sprzedana ? Weterynaria nie pójdzie na takie ryzyko.
Gość

Postprzez lubliniak » Sob Lis 29, 2025 6:18 pm

Post przez Gość » Sob Lis 29, 2025 10:34 am
Nikt tego nie zrobi. Wiesz co by się działo jak wynik byłby pozytywny, a ryba byłaby już sprzedana ? Weterynaria nie pójdzie na takie ryzyko.

To znaczy, że polskie karpie mogą być kontrolowane na wszystkie sposoby, a czeskie nie ? Tu bardziej chodzi o kontrole na granicy dot. zachowania procedur itd
lubliniak

Postprzez Zenonn » Nie Lis 30, 2025 9:52 am

Podpowiadam, że jest Fundacja Konsumentów, która bada żywność. http://foodrentgen.eu/
Zenonn

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości