pozwolenie na broń

Moderator: ekspert_PK

pozwolenie na broń

Postprzez Miko » Pon Lut 28, 2011 11:24 pm

witam

Koledzy Rybacy, mam do was pytanie. Jestem hodowcą karpia od 11 lat i jest mi potrzebna

dubeltówka na stawy do wiadomych potrzeb. Zastanawiam się czy rybacy posiadający stawy ( ja akurat

dzierżawię) mają jakąś ulgę i jest może dla nich przewidziana inna procedura jak dla myśliwych...byłbym

wdzięczny za konkretne informację i wskazówki-jakie urzędy i jakie procedury...z góry dziękuje za

pomoc...

pozdrawiam
Miko

Re: pozwolenie na broń

Postprzez Gość » Pon Lut 28, 2011 11:56 pm

Trzeba złożyć wniosek do Komendy Wojewódzkiej Policji właściwej ze względu na miejsce zamieszkania, we wniosku należy podać cel trzeba powołać się na artykuł 10 ust.3 ustawy z dnia 21 maja 1999 roku o broni i amunicji. Do wniosku należy dołączyć orzeczenie lekarskie i psychologiczne w/w ustawy w art.15 ust.3, inne dokumenty uzasadniające wydanie broni, dowód wniesionej opłaty skarbowej w wysokości około 250 zł, przed złożeniem wniosku koniecznie trzeba zdać egzamin koszt egzaminu to około 600 zł, egzamin składa się z części praktycznej umiejętności strzeleckich oraz teoretycznej z bezpieczeństwa posługiwania się bronią. Nie są mi znane ulgi związane z pozwoleniem w celu ochrony przed szkodnikami.
Gość

Postprzez GloriaH » Śro Lip 15, 2026 9:54 am

Mam podobny przypadek w rodzinie i wiem, że prawo nie przewiduje osobnej procedury dla dzierżawców stawów, bo ustawa o broni traktuje wszystkich jednakowo. Jedyna droga to wniosek do komendy wojewódzkiej Policji, zaświadczenie od lekarza i psychiatry oraz wykazanie ważnej przyczyny, a tu możesz podeprzeć się dokumentem dzierżawy i opisem strat od czapli czy bobrów, co jest uznawane za podstawę do wydania pozwolenia na broń do celów ochronnych. Musisz też zdać egzamin i mieć sejf, a całość trwa kilka miesięcy. Jeśli chcesz uniknąć formalności, rozważ wiatrówkę do odstraszania szkodników, bo nie wymaga pozwolenia, i tu mogę polecić pinty air rifles, które mają przyzwoitą moc i celność w dobrej cenie. Pamiętaj, że broń palna to także obowiązek przeglądów i odpowiedzialność za każdy strzał, więc wiatrówka może być bezpieczniejszym i szybszym wyborem na start.
GloriaH

Postprzez RybakKamil » Pon Lip 20, 2026 7:14 pm

Witam

Nie ma żadnych ulg przewidzianych dla rybaków
Jeśli chcesz za pomocą strzelby pozbyć się szkodników na stawach to musisz wpierw zostać myśliwym a więc :
1 rok stażu w kole myśliwskim, następnie kurs na myśliwego który wcale nie jest prosty i tani, a więc przygotuj z 10k kasiory i dużo czasu wolnego, i jeszcze chęci do nauki łowiectwa, następnie jak już zostaniesz myśliwym to masz dwie opcje, albo jesteś w kole łowieckim albo wolnym strzelcem, rozumiem że interesuje cię głównie odstrzały redukcyjne na stawach więc polecam ścieżkę wolnego strzelca, masz wtedy mniej obowiązków niż jak jesteś członkiem koła łowieckiego. Aby móc zgodnie z prawem prowadzić ostrzały redukcyjne wszelakich szkodników na stawach musisz postarać się o pozwolenie na odstrzał gatunków chronionych w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska na stawach których jesteś dzierżawcą, Wpierw dowiedział bym się czy właściciel dzierżawionych stawów wyrazi zgodę na takie odstrzały ponieważ niektórzy właściciele są wielkimi zwolennikami ochrony zwierząt i nie godzą się na odstrzały redukcyjne, ale to już musisz zapytać. Po uzyskaniu wszelkich papierów, bez nich nawet nie próbuj "płoszyć zwierzątek" ponieważ jest na to paragraf i nawet kara więzienia, czeka cię papierologia związana z pozwoleniem na ostrzał gatunków chronionych, czyli coroczne sprawozdania z odstrzałów, utylizacja, i jedno sprawozdanie końcowe.

Także jest to droga długa i wyboista aby robić to legalnie, jednak myślę że się opłaca ponieważ tylko papier cię w razie jakiś kłopotów uchroni.

Pozdrawiam
RybakKamil

Postprzez Gość » Pon Lip 20, 2026 9:18 pm

RybakKamil napisał(a):Witam

Nie ma żadnych ulg przewidzianych dla rybaków
Jeśli chcesz za pomocą strzelby pozbyć się szkodników na stawach to musisz wpierw zostać myśliwym a więc :
1 rok stażu w kole myśliwskim, następnie kurs na myśliwego który wcale nie jest prosty i tani, a więc przygotuj z 10k kasiory i dużo czasu wolnego, i jeszcze chęci do nauki łowiectwa, następnie jak już zostaniesz myśliwym to masz dwie opcje, albo jesteś w kole łowieckim albo wolnym strzelcem, rozumiem że interesuje cię głównie odstrzały redukcyjne na stawach więc polecam ścieżkę wolnego strzelca, masz wtedy mniej obowiązków niż jak jesteś członkiem koła łowieckiego. Aby móc zgodnie z prawem prowadzić ostrzały redukcyjne wszelakich szkodników na stawach musisz postarać się o pozwolenie na odstrzał gatunków chronionych w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska na stawach których jesteś dzierżawcą, Wpierw dowiedział bym się czy właściciel dzierżawionych stawów wyrazi zgodę na takie odstrzały ponieważ niektórzy właściciele są wielkimi zwolennikami ochrony zwierząt i nie godzą się na odstrzały redukcyjne, ale to już musisz zapytać. Po uzyskaniu wszelkich papierów, bez nich nawet nie próbuj "płoszyć zwierzątek" ponieważ jest na to paragraf i nawet kara więzienia, czeka cię papierologia związana z pozwoleniem na ostrzał gatunków chronionych, czyli coroczne sprawozdania z odstrzałów, utylizacja, i jedno sprawozdanie końcowe.

Także jest to droga długa i wyboista aby robić to legalnie, jednak myślę że się opłaca ponieważ tylko papier cię w razie jakiś kłopotów uchroni.

Kompletna bzdura !

Pozdrawiam
Gość

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości