Cena karpia - Jesień 2025

Moderator: ekspert_PK

Re: Cena karpia - Jesień 2025

Postprzez Smieszek » Śro Gru 03, 2025 6:58 pm

lubliniak napisał(a):Śmieszek napisał: "Co ty gadasz? Gdzie karpia braknie? Handlarze zasypani karpiem w basenach betonowych ze na 2 lata starczy... panika ceny karpia nie podniesiecie"

W basenach betonowych to możesz trzymać pstrągi. Nie wiesz co piszesz, bo nie jesteś z branży karpiarzy. A piszesz byleby napisać i siać zamęt. Karpia w skali kraju jest mniej, co nie znaczy, że nie ma takich rejonów gdzie jest go lokalnie więcej. Na dodatek generalnie karp jest lżejszy niż w poprzednich latach. Ogłoszeń "sprzedam" jest coraz mniej i coraz więcej sygnałów z rynku o lekkiej handlówce.

Myśl dwa razy zanim coś napiszesz... gdybyś był inteligentny to domyslilbyś się ze chodzi mi o handlarzy zajmujacych sie hodowla pstraga...
Smieszek

Postprzez Gość » Śro Gru 03, 2025 10:17 pm

Smieszek napisał(a):
lubliniak napisał(a):Śmieszek napisał: "Co ty gadasz? Gdzie karpia braknie? Handlarze zasypani karpiem w basenach betonowych ze na 2 lata starczy... panika ceny karpia nie podniesiecie"

W basenach betonowych to możesz trzymać pstrągi. Nie wiesz co piszesz, bo nie jesteś z branży karpiarzy. A piszesz byleby napisać i siać zamęt. Karpia w skali kraju jest mniej, co nie znaczy, że nie ma takich rejonów gdzie jest go lokalnie więcej. Na dodatek generalnie karp jest lżejszy niż w poprzednich latach. Ogłoszeń "sprzedam" jest coraz mniej i coraz więcej sygnałów z rynku o lekkiej handlówce.

Myśl dwa razy zanim coś napiszesz... gdybyś był inteligentny to domyslilbyś się ze chodzi mi o handlarzy zajmujacych sie hodowla pstraga...

ilu takich jest ? W Sianowie jeden, chyba gdzieś koło Władysławowa drugi. Jaja to ilość ? Nawet 1 tyś ton nie pomieszczą.
Gość

Postprzez o-koń » Czw Gru 04, 2025 1:40 pm

A kto to jest Śmieszek. Pisze on " ceny karpia nie podniesiecie" Przecież nie trzeba być bardzo yntelygentnym, żeby stwierdzić, że Śmieszek hodowcą karpi nie jest. Jemu zależy na niższej cenie bo kupuje i będzie wymyślał rozmaite fikołki retoryczne. Cena karpi wzrosła i to jest fakt. A że pstrągarze wykorzystują swoją inrastrukturę do handlu karpiami, to żadna nowina i właśnie Śmieszek do tego grona się wpisuje.
o-koń

Postprzez dwa » Czw Gru 04, 2025 8:36 pm

Heh Okoń. Skąd to przeświadczenie, że handlarzom zależy żeby cena karpia była niska? Pomyśl: Jeśli byłbyś handlarzem czy wolałbyś handlować piaskiem czy złotem? na czym lepsze marże przy mniejszym wysiłku?
dwa

Postprzez o-koń » Pią Gru 05, 2025 11:00 am

Handlarzowi zależy na tym, żeby kupić tanio od hodowcy ( dlatego w czasie zakupu zaniża cenę)i sprzedać drogo ( dlatego w czasie sprzedaży dalej zawyża cenę) I tak się dzieje z karpiem. Paniał ?
o-koń

Postprzez CBŚP » Pią Gru 05, 2025 11:47 am

o-koń napisał(a):Handlarzowi zależy na tym, żeby kupić tanio od hodowcy ( dlatego w czasie zakupu zaniża cenę)i sprzedać drogo ( dlatego w czasie sprzedaży dalej zawyża cenę) I tak się dzieje z karpiem. Paniał ?

Tobą to się zaraz kontrwywiad zajmie, bo jesteś handlarz wspierany przez moskwe ,,paniał"
CBŚP

Postprzez dwa » Pią Gru 05, 2025 4:48 pm

Jak dobrze, że jest internet i można w nim spotkać tak światłe umysły jak Okonia. Jako handlarz zawsze dążyłem, by towar którym handluję był ceniony, unikalny i drogi. Okoń uświadomił mi, że ja zawsze chciałem chandlować gównem. Podświadomie deprecjonowałem i umniejszałem jego wartość. Niszczyłem rynek z którego żyję od lat. Działałem na szkodę hodowców. Pewnie dlatego dziś telefon od nich mi się urywa.... Dzięki Okoniu - poniałem i przemyślę swoje postępowanie . A gdybyś miał kiedyś nadwyżkę produkcyjną, to pamietaj - do mnie nie dzwoń...
dwa

Postprzez o-koń » Pią Gru 05, 2025 5:00 pm

Post przez dwa » Pią Gru 05, 2025 4:48 pm
Jak dobrze, że jest internet i można w nim spotkać tak światłe umysły jak Okonia. Jako handlarz zawsze dążyłem, by towar którym handluję był ceniony, unikalny i drogi. Okoń uświadomił mi, że ja zawsze chciałem chandlować gównem. Podświadomie deprecjonowałem i umniejszałem jego wartość. Niszczyłem rynek z którego żyję od lat. Działałem na szkodę hodowców. Pewnie dlatego dziś telefon od nich mi się urywa.... Dzięki Okoniu - poniałem i przemyślę swoje postępowanie . A gdybyś miał kiedyś nadwyżkę produkcyjną, to pamietaj - do mnie nie dzwoń...

Nie paniał.
o-koń

Postprzez Ania-lityk » Sob Gru 06, 2025 9:04 am

O-koń ma rację. Pośrednik chce kupić tanio - stosując różne metody i sprzedać drogo- też stosując różne metody. Gość "dwa" chyba nie zrozumiał tekstu, a odgrażając się, żeby do niego nie dzwonić jak będzie nadwyżka karpia , zapomina, że ten kij ma dwa końce. Nikt nie kwestionuje, że "dwa" chce handlować super towarem ( karpiem) i bardzo dobrze. Ale przecież nikt nie uwierzy, że zarobek nie jest jego priorytetem.
Ania-lityk

Postprzez Gość » Nie Gru 07, 2025 8:17 am

Dla handlarza nie ma znaczenia czy kupi za 9 i sprzeda za 10 czy kupi za 14 i sprzeda za 15 W obu przypadkach zarobi 1 zł. W pierwszym jeszcze lepiej bo sprzeda więcej.
Gość

Postprzez Liczydło » Nie Gru 07, 2025 12:34 pm

Ale jest różnica cz kupi po 9 i sprzeda po 11, czy kupi po 9 i sprzeda po 13.
Liczydło

Postprzez leszcz » Nie Gru 07, 2025 5:12 pm

Postprzez Gość » Nie Gru 07, 2025 8:17 am
Dla handlarza nie ma znaczenia czy kupi za 9 i sprzeda za 10 czy kupi za 14 i sprzeda za 15 W obu przypadkach zarobi 1 zł. W pierwszym jeszcze lepiej bo sprzeda więcej.

I tu jest karp pogrzebany. Dla handlarza nie ma różnicy, ale dla hodowcy jest! Karpia wymiotło, a teraz hodowcy plują sobie w brody, że kolejny raz dali się zrobić w konia i część swojej cennej produkcji puścili po 12 zeta.
leszcz

Postprzez Karpik na święta » Nie Gru 07, 2025 9:12 pm

Karpik na święta

Postprzez Gość » Nie Gru 07, 2025 9:29 pm

Jeszcze 2 dni temu nie byłem w 100 % pewien, ale dziś już wiem. Karpia zabrakło. Od jutra koniec ze sprzedażą hurtową dla nowych klientów. Tylko umowy.
Gość

Postprzez Śmieszek » Wto Gru 09, 2025 8:19 am

Zabrakło? Haha... jakoś nie widze olx ceny po 14zl/kg 4 pierwsze telefony wykonane Karp jest transport w cenie. Nie siejcie zamętu... sami robicie sobie antyreklame karpia... zainteresowanie rybami w tym roku słabe... cena karpia w detalu porownujac zeszly rok 3 zl. w dol...
Śmieszek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości