Przedwczesne wygaśnięcie pozwolenia wodnoprawnego

Moderator: ekspert_PK

Przedwczesne wygaśnięcie pozwolenia wodnoprawnego

Postprzez dwa » Wto Kwi 07, 2026 7:00 pm

Dzień dobry
Jako właściciel gospodarstwa rybnego typu karpiowego otrzymałem pismo z Wód Polskich o wszczęciu postępowania w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia mojego pozwolenia wodnoprawnego które mam ważne do 2031 roku. Pozwolenie zostało wydane przez Starostę w 2004 roku.
Urząd powołuje się na przepis (art. 11 ustawy z 2005 r. o zmianie ustawy Prawo wodne), według którego pozwolenia na szczególne korzystanie z wód wydane na okres dłuższy niż 20 lat wygasają automatycznie po upływie 20 lat od dnia, w którym stały się ostateczne
Dostałem 7 dni na zapoznanie się z aktami i zgłoszenie ewentualnych uwag
Czy ktoś z Was dostał ostatnio podobne pismo?
Jak najlepiej podejść do tematu, żeby zachować ciągłość uprawnień do korzystania z wody? Czy trzeba składać wniosek o zupełnie nowe pozwolenie, czy jest jakaś prostsza ścieżka „przedłużenia”?
Trochę jestem w szoku bo byłem pewny, że najbliższe lata mam z tym spokój a tu taka niespodzianka.
dwa

Re: Przedwczesne wygaśnięcie pozwolenia wodnoprawnego

Postprzez Gość » Wto Kwi 07, 2026 10:31 pm

dwa napisał(a):Dzień dobry
Jako właściciel gospodarstwa rybnego typu karpiowego otrzymałem pismo z Wód Polskich o wszczęciu postępowania w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia mojego pozwolenia wodnoprawnego które mam ważne do 2031 roku. Pozwolenie zostało wydane przez Starostę w 2004 roku.
Urząd powołuje się na przepis (art. 11 ustawy z 2005 r. o zmianie ustawy Prawo wodne), według którego pozwolenia na szczególne korzystanie z wód wydane na okres dłuższy niż 20 lat wygasają automatycznie po upływie 20 lat od dnia, w którym stały się ostateczne
Jak najlepiej podejść do tematu, żeby zachować ciągłość uprawnień do korzystania z wody? Czy trzeba składać wniosek o zupełnie nowe pozwolenie, czy jest jakaś prostsza ścieżka „przedłużenia”?
Trochę jestem w szoku bo byłem pewny, że najbliższe lata mam z tym spokój a tu taka niespodzianka.

Faktycznie pozwolenie powinno być wydane na 20 lat. Skladasz stary operat i wniosek o przedłużenie pozwolenia. ( jesli w międzyczasie nie zaszły zmiany )
Gość

Postprzez dwa » Śro Kwi 08, 2026 5:30 pm

Dziękuję za odpowiedź.
Nie zaszły zmiany.
To podejmę próbę przedłużenia n dokumentach które były.
dwa

Postprzez Gość » Czw Kwi 09, 2026 10:35 am

dwa napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Nie zaszły zmiany.
To podejmę próbę przedłużenia n dokumentach które były.

Zobacz w starym operacie, czy masz mapę sytuacyjno wysokościową. Dla pewności pobierz z wydziału geodezji nową i zamień jeśli się rózni.
Gość

Postprzez przepisowiec » Pią Kwi 17, 2026 8:27 am

dwa napisał(a):Dzień dobry

Skoro wygasają z mocy prawa, to wygasają, a w Twoim przypadku wygasło w 2024 roku. Czego w takim razie dotyczy postępowanie? Warto zapoznać się z aktami żeby wiedzieć co kombinują.
przepisowiec

Postprzez młody leszcz » Wto Kwi 28, 2026 11:38 am

Cześć.
Pozwolenie wodnoprawne które robił Ojciec wiele lat temu będzie wygasać. Teraz trzeba będzie się wziąć za odnowienie. Przez te lata użytkowania wstawiło się jeden mnich pomocniczy na stawie i zrobiło się rampę żeby wygodniej było przeładowywać zboże na łódź. Nikt nie wiedział czy to trzeba gdzieś zgłaszać a nawet jak by to nikt nie miał głowy do tego. Co teraz? czy to trzeba wykazać w nowym operacie w sytuacji gdy te dwie rzeczy nie są niezbędne do użytkowania stawu tylko po prostu dla wygody naszej ciężkiej pracy rybackiej? A jak się wykaże to czy nie będzie z tego jakiejś dramy?
młody leszcz

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 67 gości